Dne 12. října vyrazila IX. třída společně s třídní učitelkou do Třeboně, kde se v místním Kongresovém a kulturním centru Roháč zúčastnili prezentace středních škol, odborných učilišť a firem Jihočeského kraje. Žáci zde navštěvovali jednotlivé stánky a snažili se zjišťovat informace o různých školách a oborech, o tom, co jednotlivé školy nabízí či zda je pro ně již vybraná škola skutečně ta pravá.

V rámci burzy škol prezentovaly určité obory i konkrétní firmy, u jejichž stanovišť jsme si mohli i některé profese vyzkoušet. Žáci tak například řídili vlakovou dopravu, snímali otisky prstů z různých povrchů či si vyzkoušeli práci sládka, když ochutnávali samozřejmě nealkoholické pivo. Ze všeho nejvíce nás však zaujal stánek střední školy veterinární, kdy jsme si všichni chovali velmi tolerantního hada.
Když už jsme byli vybaveni všemi možnými letáky o různých oborech a zhlédli jsme módní přehlídku Obchodní akademie, Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Třeboň, oboru módní návrhář, vydali jsme se na prohlídku zámeckého parku.
Naše další cesta v Třeboni vedla do Střední odborné školy rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína, kde na nás čekal pan Ing. Jiří Srp a laskavě nás školou provedl, představil jednotlivé obory a neopomněl zmínit ani volnočasové aktivity. Po této exkurzi nás už čekal jen návrat zpět do Horní Stropnice.
Podle ohlasů žáků se jim náš „výlet“ velmi líbil a snad jim i pomohl se rozhodnout, jakým směrem se budou dál chtít ubírat.
Jitka Hokrová