Dne 19. 10. 2017 k nám zavítaly děti z mateřské školy z Harbachu. Návštěvu jsme zahájili prohlídkou Muzea Novohradska a pletením housek z kynutého těsta, které pro nás připravila sl. Říhová. Na dřevěném vále jsme nejdříve vymodelovali tři válečky a následně se pokoušeli vytvořit housku. Tu jsme potřeli vajíčkem a zdobili kmínem, solí a mákem. U velkého stolu jsme se postupně vystřídali. Jiné skupinky dětí za doprovodu p. učitelek nahlížely do jednotlivých pater muzea.


Poté jsme společně odjeli autobusem do naší školky, kde už na nás čekalo občerstvení. Než jsme se mohli proběhnout na zahradě, ukázali jsme chlapcům a děvčatům prostory celé budovy. Zpočátku se zdála být nejatraktivnější ložnice, kterou návštěvníci doma ve třídách vyčleněnou nemají. Posléze dřevěný domek ve druhé třídě, kam se seběhly děti a vykukovaly okénkem. Prohlídku jsme ukončili ve třídě nejmladší věkové skupiny. Na chvíli se zdálo, že si snad malí svěřenci budou hrát
v kuchyňce, kde je zaujalo nádobíčko, dřez a různé páčky. Půjčili si dva malé kočárky a jezdili s nimi po třídě. Venku hřálo sluníčko, a tak jsme se po hygieně vypravili na školní zahradu, kde se kluci a holčičky mohli proběhnout a pohrát si.
Nakonec děti udělaly společně veliký kruh a zazpívaly si písničky, které se od začátku školního roku se svými lektorkami cizího jazyka naučily. Následovalo fotografování, předávání dárků a pozvání do harbašské mateřinky.
Děkujeme Mgr. Vlastě Křičkové, která zajistila finanční prostředky z projektu BIG ATCZ5 na toto setkání příhraničních mateřských škol.

Magda Mikšovská