Nedlouho po šachovém turnaji Krajský přebor družstev mladších žáků jsme v Horní Stropnici uspořádali na začátku dubna další velký šachový turnaj – pátý kvalifikační turnaj Krajského přeboru mládeže jednotlivců 2015/2016 v rapid šachu.
Zkušený tým pořadatelů, kterému bylo jmenovitě poděkováno v předchozím článku s názvem Šachový maraton, odvedl v přívětivém prostředí ZŠ a MŠ Horní Stropnice opět špičkový výkon.

Rozhodčí turnaje – pánové Roman Bauer, Vilibald Rolínek, František Rolinek a Martin Hejda – řídili turnaj s jistotou a přesně podle pravidel, takže hráči a jejich vedoucí nepodali ani jediný protest a námitková komise tak neměla žádnou práci. Poděkování rovněž patří rodičům a vedoucím jednotlivých šachových oddílů v našem kraji za včas zaslané přihlášky, za zapůjčení šachových souprav a za dovoz a dohled nad svými dětmi. V hrací místnosti se pořadatelům podařilo vytvořit při hře klidné prostředí, které je potřebné pro soustředěný výkon šachistů. Propozice turnaje byly dodrženy a naplněny. Šachový turnaj proto proběhl v naprosté pohodě. Přidáme-li ještě plně profesionální výkon zaměstnanců restaurace U Martínků, není divu, že o šachové turnaje v Horní Stropnici je zájem. Svědčí o tom i vysoká účast hráčů na zmiňovaném kvalifikačním šachovém turnaji, kde již bylo o postupech do krajského finále téměř jasno ve všech věkových kategoriích. Přesto se uvedeného turnaje zúčastnilo 69 mladých šachistek a šachistů, což je třetí nejvyšší počet účastníků z pěti pořádaných kvalifikací.
Radost nám vedle počasí (protože pro nás venkovany – zemědělce a zahrádkáře – je vláha ve formě deště zvláště v posledním období velmi vítána) udělaly naše děti. Z našeho oddílu a šachových kroužků v Horní Stropnici a na Nových Hradech se zúčastnil rekordní počet hráček a hráčů – 18 (a to se ještě někteří z různých důvodů turnaje nemohli zúčastnit). Naši zkušení hráči úspěšně zasáhli do bojů o medaile – Jáchym Bauer (Ševětín) třetí místo v kategorii H8 (hoši ve věku do osmi let věku), Jana Šabatková první místo v kategorii D8, Adéla Rolinková třetí místo v kategorii D10, Lucie Rolinková první místo v kategorii D12, Vít Kotál (Strakonice) druhé místo v kategorii H12, Václav Bauer (Ševětín) první místo v kategorii H14, Vojtěch Bauer (Ševětín) třetí místo v kategorii H16 a vítězem v kategorii H16 se stal Rolinek Dominik. Blízko medaile byl také Tadeáš Janeček (Nové Hrady), kterého až pomocné hodnocení odsunulo na čtvrté místo (kategorie H12). Ostatní podali výkon v rámci svých zkušeností a dovedností, ale pokud vydrží trénovat s nasazením jako doposud, mají velkou naději úspěšně následovat zkušenější (déle hrající) kamarády a kamarádky. Umístění jednotlivých závodníků je možné vyhledat na http://chess-results.com/tnr212973.aspx?lan=5.
Opět oceňujeme vzorné chování našich dětí. Pro nás trenéry byla rovněž povzbuzením do další práce i skutečnost, že se většina našich dětí přišla s námi na konci turnaje rozloučit, takže jsme viděli, že odcházely radostné a spokojené.
Zcela na závěr ještě oceňujeme vysoce kvalitní práci našeho místního amatérského fotografa pana Petra Aksamita, který celý turnaj nafotil – viz http://kmkhs.rajce.idnes.cz/Paty_kvalifikacni_turnaj_Krajskeho_preboru_mladeze_jednotlivcu_2015-2016_v_rapid_sachu_Horni_Stropnice_9.4.2016/.
Vilibald Rolinek