inlinebrusleuv

Úterý 19. 5. 2015 bylo vyhrazeno „Projektovému dni – Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji – CZ.01.07/1.1.0.00/44.0007“, kterého se mimo naší skupiny 15 chlapců 7. a 8. třídy, zúčastnili i žáci z praktické školy v Trhových Svinech.


První zastávkou byla firma NEMA, která se zabývá výrobou montovaných dřevěných a roubených rodinných domů. Navštívili jsme tři výrobní haly. První hala byla bohužel prázdná, neboť budoucí montovaný dům byl převezen na místo stavby. Ve druhé jsme viděli dvě CNC frézky, na kterých se frézují finální profily trámů. Třetí hala slouží k výrobě vazníků. Viděli jsme v činnosti oboustranný lis. Zajímavostí byl používaný materiál k výrobě trámů. Vedle lepených trámů zde používají i kanadský cedr.
Další zastávkou byla ZOO Dvorec. Hlavní náplní byla přednáška o býložravcích, které zde chovají. Samozřejmě jsme si prohlédli i další expozice. Líbili se nám hlavně tygři a lvi.
Nakonec jsme absolvovali dvě přednášky na SŠ Trhové Sviny. V prvním bloku vystoupil pan Jindra s přednáškou o elektřině. Dozvěděli jsme se zajímavosti například o elektrickém výboji blesku. V druhé části jsme se seznámili se základy učebního oboru umělecký kovář a zámečník, pasíř. Na modelíně – formele, jsme si vyzkoušeli „kování“ hřebů, skob, klíčů a navrhovali jsme okrasné mříže.
Jediné, co se tento den nepovedlo, bylo deštivé počasí, které nás potrápilo hlavně při návštěvě ZOO.

text: David Koiš, Jan Dvořák a Milan Kříž, VIII. třída

foto: Jan Kubíček VII. třída