Děti z Harbachu v Horní Stropnici
T-Mobile Olympijský školní běh
Děti z mateřské školy na exkurzi u SDH

Dne 6. října 2017 se všechny děti vypravily za větrného počasí na návštěvu do místní požární zbrojnice. Sbor dobrovolných hasičů sídlí nedaleko naší školky. Nejdříve jsme se seskupili uvnitř zbrojnice okolo Filipa a Michala Kusákových, kteří nám vyprávěli, čím vším se dobrovolní hasiči zabývají. Ukázali nám, kde mají umístěné pracovní kombinézy, jak funguje dýchací přístroj a kdy se používá.

Bruslení v Budvar aréně
MŠ v Bedřichově
Burza škol
Centrum ekologické a globální výchovy Cassiopea
Zvoneček
Mikulášská nadílka
Den Země

Dne 16. 9. se vydala 7. třída ze Základní školy a Mateřské školy Horní Stropnice se svou třídní učitelkou paní Helenou Balášovou a s panem ředitelem Jaroslavem Balášem na exkurzi do Prahy. Cesta autobusem trvala přibližně 3 hodiny a probíhala dopravně poměrně klidně, z naší strany trochu hlasitě, ale i s trochou zpěvu.
Jako první zastávka bylo ZEVO, což znamená „Zařízení pro energetické využití odpadu“.

Zaparkovali jsme před branou a přes vrátnici jsme šli do konferenční místnosti. Pan Kovář, který měl naši skupinu na starost, nás poučil o fungování celého zařízení, kolik vyprodukuje škváry, popílku, železa, horké vody, páry a elektrické energie. Vysvětloval nám také různé chemické vzorce, těm jsme ale ještě vůbec nerozuměli. Náš postřeh z této části exkurze byl takový, že se nezeptal ani jediného chlapce, a všem děvčatům říkal „princezno“. Po přednášce jsme se vydali podívat na místo, kde popelářské vozy vysypávaly náklad a poté jsme sledovali, co se s odpadem dál děje. Pan průvodce nás zavedl do místnosti, kde se ovládal těžký „pavouk“ – drapák, který na jedno nabrání unese pět tun odpadu. Také jsme šli do spalovny a pan průvodce nám ukázal kotle, ve kterých se odpad spaluje za vysoké teploty. V závěru exkurze jsme se byli podívat v řídící místnosti, ze které čtyři muži kontrolují celý průběh spalování odpadu a hodnoty plynů, které odcházejí do ovzduší. Všechny měřené hodnoty jsou aktuálně zveřejňovány na stránkách ZEVO (http://www.psas.cz/index.cfm/sluzby-firmam/zarizeni-pro-energeticke-vyuzivani-odpadu/monitoring-emisi/ ). Co říci na závěr exkurze? Z 305 000tun komunálního odpadu od Pražanů se na skládku uloží pouze 6 000 tun popílku, škvára se používá do silnic, železo se vrací do výroby v železárnách a získané teplo slouží k výrobě elektřiny a ohřívá domácnosti. Na konec jsme si napsali malý testík, rozloučili se a jeli do Národního zemědělského muzea na výstavu „Od věků sloužím člověku“.

V muzeu nás přivítal velmi příjemný a pohledný mladý průvodce. Po vyčerpávajícím výstupu do posledního patra budovy nám začala prohlídka. Zavedl nás do místnosti, kde nám řekl, jak by vypadal svět bez obalů. Někteří si vyzkoušeli, jaké by to bylo, kdybychom neměli hrnečky a museli pít mléko přímo z vemene krávy. Viděli jsme nádoby, které se postupem času tak zdokonalily, že se tomu ani nedá uvěřit (od dřevěné moučnice a řecké vázy amfory až po vakuované jídlo pro kosmonauty). Také jsme zjistili zajímavé věci například, že čárový kód na výrobku je jako naše rodné číslo, recyklováním krabic od džusů vznikne tepelná izolace nebo materiál na výrobu nábytku.
Po seznámení s oddíly výstavy nám průvodce rozdal pracovní listy. Pro jejich vyplnění jsme využívali celou výstavu, a také informace, které byly napsány na informačních listech uložených v zásuvkách u každé části výstavy. Po skončení práce jsme se s panem průvodcem rozloučili, poděkovali a jeli jsme zpátky ke škole.
Celou exkurzi jsme si všichni užili. Děkujeme vyučujícím, že exkurzi zařídili, průvodcům, že nám zodpověděli všechny otázky a panu řidiči, že vydržel naše hlasité povídání. Celá akce byla zrealizována díky programu Jihočeského krajského úřadu na financování exkurzí do zařízení pro nakládání s odpady.

Za účastníky exkurze Tereza Golombková, Miroslava Kučerová a Marek Čabelka.